Stadsradshus i Visby innerstad

Kv Borgen 26, nybyggnad stadsradhus
Uppdragsgivare   Brf Borgen
Entreprenör         Nybergs

 

Vid Södertorg innanför söderport i hansestaden Visby hittar man dessa nyuppförda stadsradhus. De är belägna inne på en gård och har som närmsta grannar ett sjukhus från 40-talet byggt av dåvarande landstinget, numera bostäder, och ett av de mest dominerande och vackra gamla husen vid Södertorg. Gården är stor, mätt med innerstadsmått, och här samsas radhusens uteplatser med grönytor, bostädernas balkonger och några bilplatser.

Vårt förslag till förtätning ger 4 nybyggda radhuslägenheter i tre plan på 88-96 kvm. Det handikapptillgängliga entréplanet på ca 34 kvm rymmer alla föreskrivna funktioner. Mellanplanet med wc/dusch och klk kan delas i 1-2 rum. Högst upp i huset finner man ett rum som kan vara sovrum eller allrum efter behov. Det är försett med förvaring och generösa skjutglaspartier mot en takaltan i husets hela bredd. Härifrån har man en vidsträckt utsikt över takåsarna, ringmuren och staden.

Via den luftiga trappan med takljus får lägenheten ett spännande ljus från fler håll och det genomgående trägolvet i alla plan bidrar till den luftiga känslan.

Entréerna har vinklats för att avdela kapprum, minska insyn och skapa en egen avgränsad uteplats. De ger också fasaden en egen karaktär.

Vårt åtagande inkluderade skiss, bygglov och viss projektering.

Entreprenaden utfördes som totalentreprenad med inflyttning sommaren 2013.