Äldreboende vid Bottarve i Öja

Gotlands kommun, Social- och Omsorgsnämnden
Arriba Byggnads AB
 

Projektet startade som en anbudstävling åt Arriba Byggnads AB och fortsatte sedan efter vinst med färdigprojektering.

Förutsättningen var att rymma 3x10 lägenheter med kök/allrum i ett särskilt boende för äldre på en långsmal strandnära tomt i centrala Burgsvik på södra Gotland.

Anläggningen innehåller förutom de tre boendegrupperna även gemensamt badrum, hår- och fotvård, administration och personalutrymmen. Lägenhetsförråd nås med hiss 1 tr upp. Maten levereras hit enligt senare upphandling.

Tekniken finslipades och ekonomin blev god tack vare repetitiva lösningar. Detta gällde även taksektionen, eftersom taket här var en viktig del av arkitekturen.

En stor kvalitet ligger i många gemensamma terrasser i olika väderstreck samt i en omgärdad tomt runt anläggningen med gångslinga och havsutsikt. Naturen ansluter nära den smala tomten och det låga huset följer den vindpinade vegetationen. De gemensamma kök/allrummen är ljusa med utblickar mot hav och natur. Takhöjden är generös och följer yttertakets lutning.                                

Färdigprojekteringen av den 2200 kvm nybyggnaden till generalentreprenadhandlingar skedde under 2008 medan bygget startade upp. Detta skedde i ett givande och nära samarbete med byggare/ägare med successiva anpassningar av lösningar under hela byggtiden.